Kategorier
Uncategorized

De vann årets priser

På Fackförbundspressens dag den 9 maj 2023 delades Fackförbundspressens journalistpriser ut. Priserna avser de bästa journalistiska prestationerna under 2022.

Här är hela listan på vilka som vann:

Hans-Olof Utsi vann för Vårdfokus.

Bästa fotografi

Hans-Olof Utsi, ”Evelina tar vården till Svappavaara”, Vårdfokus

Juryn har bestått av Lisa Mattisson, bildjournalist, frilans, Paul Hansen, bildjournalist, Dagens Nyheter, samt Per Kagrell, tidigare bildchef Expressen.

Juryns motivering lyder:
”En bild som förmedlar glädje och empati. Betraktaren får inblick i den verklighet som finns utanför storstädernas tillgänglighetsiver, där mänsklig omtanke och vilja till förändring och förbättring skapar förutsättningar för personliga möten och för en – trots allt – nära vård och omsorg. Bilden visar att där avstånden är långa kan människor trots allt vara nära.”

Lotta Sjöberg broderade (!) Ämneslärarens omslag.

Bästa illustration

Lotta Sjöberg, ”Slöjden har tappat tråden”, Ämnesläraren

Juryn har bestått av Pär Ljung, AD, Faktum, Henrik Malmsten, AD, Svenska Dagbladet, samt Helén Rasmusen, UI/UX-designer, illustratör och grafisk designer, Vidispine.

Juryns motivering lyder:
”Är den äkta eller är den gjord i datorn? Ögonen söker efter detaljerna som ger svar. Idén är briljant och kräver framförhållning av redaktionen, tid och tålamod av konstnären. Ära vare gud i höjden, det här har illustratören gjort i slöjden.”

(Artikel om illustrationen: ”Lotta broderade omslaget till Ämnesläraren”.)

Niklas Wennergren på Arbetet redigerade de vinnande bidraget.

Bästa redigering

Niklas Wennergren, ”Timmarna som gisslan”, Arbetet

Juryn har bestått av Pär Ljung, AD, Faktum, Henrik Malmsten, AD, Svenska Dagbladet, samt Helén Rasmusen, UI/UX-designer, illustratör och grafisk designer, Vidispine.

Juryns motivering lyder:
”Det är inte bildernas kvalitet som fångar läsaren. Men ändå har bilderna huvudrollen i den gastkramande berättelsen. Klockslag, handskrivna lappar och citat ger läsaren oändligt med ingångar. Och när läsaren har fastnat i den röda tråden är det omöjligt att slita sig loss.”

Dagens Arbetsmiljö stod för årets bästa grepp. Isak Krantz och Lotta Holmström står på var sida om Rasmus Lygner som tog emot priset.

Bästa grepp

Dagens Arbetsmiljö, ”Orden som tar plats i politiken”

Juryn har bestått av Estelle Ejdeholm, affärsområdeschef och publisher, Story House Egmont, Tobias Blixt, journalist, Breakit, samt Anna Holmquist, vd, Gazzine.

Juryns motivering lyder:
”Vinnaren har inte bara imponerat med sin nytänkande metod. Som läsare fängslas vi från start till mål med hjälp av den underhållande och moderna paketeringen. Som journalister vill vi genast försöka kopiera tillvägagångssättet i våra egna granskningar. Med begränsade resurser tog den här redaktionen sig an en teknisk utmaning på egen hand och resultatet kan inspirera en hel yrkeskår.”

Olivia Landèn skrev den vinnande krönikan i Läkartidningen.

Bästa kommenterande journalistik

Olivia Landén, ST-läkare, ”Jag föreställer mig hur jag skäller ut honom för att han har mage att dö utan att fråga mig om lov först…”, Läkartidningen

Juryn har bestått av Ulrika Beck-Friis, föreståndare, Institutet för Mediestudier, Sarah Britz, chefredaktör och vd, Faktum, Henrik Torehammar, inrikespolitisk kommentator, Svenska Dagbladet.

Juryns motivering lyder:
”Vad gör man när regelverk krockar med rätten och viljan att vara medmänniska? I en text som är personlig, utan att bli kladdig, riktar skribenten ljuset mot ett allvarligt dilemma inom omsorg och vård – hur nära får en relation vara? På ett välskrivet och berörande sätt presenteras en motbild till den stressade och distanserade läkaren.”

Mikael Bergling vann med sin text om friskolesektorn.

Bästa förklarande journalistik

Mikael Bergling, ”Spelet bakom miljarderna”, Skolvärlden

Juryn har bestått av Eva Berlin, tidigare chefredaktör för Du & Jobbet, Hans Bolander, reporter, Dagens Industri, samt Daniel Kjellberg, chefredaktör, Råd & Rön.

Juryns motivering lyder:
”Alla tjänar på att tillägna sig kunskap. Det gäller att tillämpa den när man väljer vem man ger sig i lag med. Personer som hittar rätt i den politiska labyrinten har blivit hårdvaluta när friskolesektorn expanderar. Ett gediget arbete med att kartlägga kopplingarna mellan politiker, makthavare och friskolekoncerner, som visar hur förtroendet för politiken kan påverkas av deras täta förbindelser.”

Rasmus Lygner, Dagens Arbete, vann i kategorin bästa berättande journalistik.

Bästa berättande journalistik

Rasmus Lygner, ”Den stora modebluffen”, Dagens Arbete

Juryn har bestått av Kerstin Almegård, förläggare, Albert Bonniers Förlag, samt Ulrika Knutson, författare och skribent.

Juryns motivering lyder:
”Detta reportage är ett effektivt berättat globalt drama, både upprörande och intresseväckande. Den historiska tillbakablicken med det gamla Sverigeperspektivet gör att berättelsen fördjupas och att problematiken sätts i ett större sammanhang. Många röster och många olika sidor kommer till tals i denna ambitiösa folkbildningsbragd.”

Mikael Färnbo vann Årets avslöjande med poddserien ”Mordet på facktopparna”.

Bästa avslöjande

Mikael Färnbo, ”Mordet på facktopparna”, Dagens Arbete

Juryn har bestått av Joel Dahlberg, journalist, Svenska Dagbladet, Linda Larsson Kakuli, journalist, SVT Uppdrag Granskning, AnnaKarin Löwendahl, journalist, Hem & Hyra.

Juryns motivering lyder:
”För att med transparens och enastående uthållighet ha avslöjat att den officiella sanningen om ett fackligt trauma sannolikt var ett villospår. En raffinerad berättelse som med hjälp av unika uppgifter från gamla sovjetiska arkiv kastar nytt ljus över ett internationellt maktspel som blivit högaktuellt på nytt.”

Sist men inte minst: Mingelbilderna! Kolla om du är med!

Foto samtliga bilder: Chris Anderson