Kategorier
Uncategorized

De vann årets priser

Här är samtliga vinnare av Fackförbundspressens journalistpriser för 2020 års bästa journalistiska prestationer. Priserna delades ut vid en digital prisutdelning den 27 oktober 2021.

Isabella Iverus, chefredaktör för Byggnadsarbetaren, och Alexander Armiento, chefredaktör för Publikt, var programledare på prisutdelningen.

Bästa avslöjande

Vinnare är Mikael Bergling, Skolverkets hemligstämplade register – artiklarna ”Skolverket hemligstämplar vilka skolor som finns i Sverige” (20 augusti 2020), ”Här är Skolverkets hemligstämplade register” (1 september 2020) och ”Skolverkets register hemligt i Sverige – men offentligt i EU” (8 september 2020), Skolvärlden.

Motiveringen lyder:
”För en viktig avslöjande nyhet med ett enormt genomslag.”

Juryn har bestått av Marja Grill, Sveriges Television, Joel Dahlberg, Svenska Dagbladet, Per Hermanrud, TV4. Jurysamordnare har varit Yonna Waltersson.

Bästa berättande text

Vinnare är Pontus Ohlin, ”Plötsligt fick jag dubbelt så bra betalt” (publicerad på webben med rubriken ”Nödår, strejker, slit – och äventyr”), Dagens Arbete nr 4/2020.

Motiveringen lyder:
”Ett engagerande reportage som förvandlar dåtid till nutid, genom oväntade vinklar, intressanta öden och ett målande språk. En släktberättelse med långt större räckvidd än de närmast berörda. Författaren blandar det välkända med dramatik, humor med allvar. Detta är folkbildning med nerv, levande arbetarhistoria i ordets rätta bemärkelse.”

Juryn har bestått av Jonas Eklöf, chefredaktör, Vi Läser, Christopher Friman Leffler, chefredaktör, Filter, Ulrika Knutson, skribent och författare. Jurysamordnare har varit Alexander Armiento.

Bästa förklarande text

Vinnare är Jan Lindkvist”Vem bär ansvar för 21-åriga Nimas död?”Transportarbetaren nr 11/2020.

Motiveringen lyder:
”Vikten av koll på hur kollegor agerar står i fokus i denna välillustrerade text om ett aktuellt ämne. En text som går på djupet och som är välskriven, upprörande och förklarar varför slarv sker, de förödande följderna och åtgärderna som krävs.”

Juryn har bestått av Eva Berlin, Du & Jobbet, Hans Bolander, Dagens Industri, Daniel Kjellberg, Råd & Rön. Jurysamordnare har varit Anders Jinneklint.

Bästa kommenterande text

Vinnare är Helene Björkman, ”Den döende staden”, Handelsnytt nr 2/2020 (publicerad på nätet med rubriken ”Folklivet i centrum känns som en avlägsen dröm”).

Motiveringen lyder:
”Årets bästa kommenterande text tar med läsaren på en resa genom tiden. Skribenten skildrar en ofta bortglömd sida av samhällsutvecklingen på ett nytänkande sätt. Resultatet är en text med närvaro som berör.”

Juryn har bestått av Oisín Cantwell, Aftonbladet, Susanna Kierkegaard, Dagens Arena, Alex Voronov, Eskilstuna-Kuriren. Jurysamordnare har varit Sara Jonerin.

Bästa redigering

Vinnare är Christian Gård, ”Växtvärk”, Officerstidningen.

Motiveringen lyder:
”När många väljer att förenkla och rationalisera är det här ett exempel på motsatsen. Genomarbetat och med finurliga detaljer som binder samman text, foton, illustrationer och grafik till en imponerande helhet. Hatten av för uniformerna utan ansikten.”/

Juryn har bestått av Ola Carlson, Helena Davidsson Neppelberg och Carina Länk. Jurysamordnare har varit Karin Virgin.

Bästa fotografi

Vinnare är Andreas Hillergren, ”Digital kamp i spåren av corona”, Skolvärlden nr 4/2020.

Motiveringen lyder:
”Den engagerade läraren på plats vid katedern, som vilken arbetsdag som helst. Men eleverna saknas i klassrummet, de finns ut-zoomade till lärarens datorskärm. En enkel och tydlig beskrivning av det nya livet där vi förväntades arbeta som vanligt, men inte mötas.”

Juryn har bestått av Paul Hansen, bildjournalist, Dagens Nyheter, Per Kagrell, pensionär, tidigare bildchef Expressen, Lisa Mattisson, bildjournalist, frilans. Jurysamordnare har varit Maria Blom.

Bästa illustration

Vinnare är Fredrik Tjernström”Så stöttar du på distans”Chef och karriär nr 4/2020.

Motiveringen lyder:
”Med en imponerade känsla för detaljer i finstämda färger och med stor skicklighet fångar illustratören känslan av ensamhet, utsatthet och vemod. I de mångbottnade illustrationerna sugs betraktaren in i ögonblicksbilden av en dag på jobbet – nära men ändå långt borta.”

Juryn har bestått av Ola Carlson, Helena Davidsson Neppelberg och Carina Länk. Jurysamordnare har varit Karin Virgin.

Bästa digitala satsning

Vinnare är Dagens Arbete, för tidningens digitala magasinsjournalistik.

Motiveringen lyder:
”Årets vinnare är ett skolboksexempel på när olika digitala kanaler och verktyg används till det som de passar bäst för. På det viset skapas en tilltalande mix av både form på innehållet och distributionskanaler, vilket i sin tur leder till ökat engagemang. Det här är ett föredömligt exempel på opinionsbildning gjord utifrån internets fördelar.”

Juryn har bestått av Anna Holmquist, Gazzine, Fredrik Strömberg, Storykit, och Kajsa Ericson, Starlings. Jurysamordnare har varit Helena Rönnberg.

Lotta Holmström, digital utvecklingschef på Dagens Arbete tog emot priset för Bästa digitala satsning med redaktionen stimmandes i bakgrunden.