Kategorier
Uncategorized

Anmälan är öppen!

Nu är det dags att anmäla sig till Fackförbundspressens dag.

Tisdagen den 9 maj är det dags för årets Fackförbundspressens dag – ett tillfälle att lyssna till intressanta och utvecklande seminarier, träffa kollegor och se årets bästa journalistiska insatser prisas. Platsen är Piperska muren, Scheelegatan 14, Stockholm.

Seminarieprogrammet börjar 13.00 med en inspirationsföreläsning med Thomas Sjöberg och Anders Nyström, som producerar Under ytan, en podd med undersökande journalistik. De kommer att prata om hur man gör undersökande journalistik som podd och prioriterar resurserna på rätt sätt.

Därefter följer fem parallella seminarier, som hålls två gånger. Vid anmälan väljer varje deltagare två av dessa seminarier.

 • Skapa grafiska koncept kring journalistiska satsningar – Henrik Malmsten, art director, Svenska Dagbladet
  En bra form som funkar digitalt kan göra hela skillnaden i genomslaget för en artikel eller redaktionell satsning. Men i vilken ände börjar man och hur ska man tänka när bildmaterial och resurser är knappa? Henrik Malmsten har den digitala formen i fokus, men går också igenom hur du kan omvandla printredaktörens luddiga idéer till redaktionell form i toppklass.
 • Hitta de gömda historierna med datajournalistik – Helena Bengtsson
  Vill du lära dig hur du kan använda data för att hitta och berätta de mest intressanta och relevanta historierna? Helena Bengtsson är en erkänd expert inom området och hon kommer att visa dig hur du kan använda data för att hitta historier som annars skulle gått förlorade.
 • AI förändrar journalistiken – Henning Eklund och Lisa Irenius, SvD
  Hur analyserar man 5,2 miljoner ord? Med en AI, såklart. Få en inblick i hur SvD använde AI för att analysera 700 timmar ljud. Dessutom: Vilka modeller måste du ha koll på, hur utvecklas AI-tekniken, och hur vi kan använda den i vår journalistiska vardag?
 • Från kontoplan till skatteparadis – så följer du varje krona – Malin Crona, Arbetsvärlden,  Per Agerman, frilansjournalist
  Genom att kombinera två metoder – kontoplansmetoden för att hitta offentliga medel och pusselmetoden för att kartlägga privata bolag – kan du följa varenda krona och avslöja ekoskurkar i den alltmer utbredda välfärdsbrottsligheten.
 • Så fick vi snurr på vår digitala läsning – Susanna Skarrie, Hem & Hyra
  För fem år sedan bestämde de sig för att nå fler digitalt. I dag har Hem & Hyra nästan 400 000 läsare på webben – varje vecka. Susanna Skarrie, chefredaktör, delar med sig av recepten på framgång – och vad ni lika gärna kan strunta i.

Seminarieprogrammet avslutas med ett panelsamtal med rubriken ”Avtalsförhandlingar, diskriminering och dålig arbetsmiljö – går det att använda humor när man bevakar tunga ämnen?”. Panelen består av Johannes Klenell, kulturredaktör på Arbetet, Erica Jacobson, frilansande illustratör, Tommy Schönstedt, mångårig medarbetare på Expressen, samt Susanna Kierkegaard, ledarskribent på Aftonbladet.

På kvällen blir det mingel och galamiddag. Under middagen kommer Fackförbundspressens journalistpriser att delas ut. De nominerade till priserna kommer att presenteras med början i nästa vecka.

Det går att anmäla sig till enbart seminarieprogrammet eller enbart middagen. Sista dag för anmälan är onsdagen den 19 april. 

Varje tidskrift gör en samlad anmälan för alla medarbetare på https://sverigestidskrifter.wufoo.com/forms/z17607q20or65ev/

Väl mött på Fackförbundspressens dag den 9 maj!