Kategorier
Uncategorized

Alla vinnare 2024

Foto: Chris Anderson

Vilken kväll det blev! Ett stort grattis till alla vinnare vid kvällens galamiddag, och ett stort tack till alla föreläsare för spännande seminarier!

Här är vinnarna av Fackförbundspressens journalistpriser:

Bästa illustration

Mattias Käll, ”In i kaklet”, Hotellrevyn
Motivering:
”Ämnet är abstrakt, men illustratören löser utmaningen på ett fyndigt och smart sätt. Vi förstår att stressen på jobbet kan golva även den starkaste och att den som springer in i väggen – eller rakt in i kaklet – blir en skugga av sitt forna jag.”

Jury: Jenni Carström, Henrik Malmsten och Helen Rasmusen.

Bästa fotografi

Anders Andersson, ”När tandläkaren kommer hem”, Tandläkartidningen
Motivering:
”Bilden är visuellt journalistiskt berättande när det är som bäst – när känsla och innehåll går före en driven estetik eller teknik. Scenen är, i all sin vardaglighet, mångfacetterad – vårdgivare och vårdtagare, makt och tillit, styrka och skörhet. Mötet mellan offentlig sektor och den enskilda människans utsatthet skildras varsamt med ett avskalat bildspråk.”

Jury: Jesper Frisk, Paul Hansen och Lisa Mattisson.

Bästa redigering

Niklas Wennergren, ”H&M-andan är död”, Handelsnytt
Motivering:
”Med typografiska detaljer och stor kunskap har reportaget redigerats fint både i print och på webben. Hantverket har också utförts med lera och pensel. Logotypen känner vi alla igen. Inget varar för evigt och en relation som tar slut väcker känslor. Ibland så starka att de krossar hjärtan.”

Jury: Jenni Carström, Henrik Malmsten och Helen Rasmusen.

Bästa grepp

Handelsnytt
Motivering:
”Årets Grepp lämnar ingen oberörd. Med smart tänk och en genialisk idé som till synes kan verka enkel har den här redaktionen lyckats skapa något helt nytt, och resultatet är slående. Greppet är också applicerbart för andra att inspireras av, och det involverar läsarna på ett tydligt och engagerande vis. Som mottagare får man gåshud – det går inte att värja sig för känslorna som pockar på. Man drabbas och bara måste läsa vidare.”

Jury: Estelle Ejdeholm, Tobias Blixt och Anna Holmquist.

Bästa kommenterande journalistik

Helene Björkman, ”Ett julrim från personalen i handeln i jul”, Handelsnytt
Motivering:
”På ett stilsäkert och unikt sätt bjuds vi över tröskeln till platsen för yrket. Utan pekpinnar målas problemen upp, samtidigt som vi lekfullt får begrunda vem som egentligen är boven i dramat. I frågor som alltid är på svenskens sinne, men aktualiserats de senaste åren.
Vem, i en tid som är dyr och mörk, kan
ge juligt ljus åt frågor? Jo, Helene Björkman!”

Jury: Ulrika Beck-Friis, Sarah Britz och Henrik Torehammar.

Bästa förklarande journalistik

Cenneth Niklasson, ”Material till skruvade priser”, Byggnadsarbetaren
Motivering:
”Det gäller att vara vaksam även på det lilla. Här blottläggs något ljusskyggt som fått omfattande konsekvenser. Med hemliga kickbacks satta i system har byggbranschen hittat ett skruvat sätt att salta sina fakturor. Här bringas, vasst och pedagogiskt, klarhet i snåriga upplägg där skattebetalarna kan få betala miljoner i extrakostnader för bland annat skruvar och kablar.”

Jury: Hans Bolander, Daniel Kjellberg och Karin Skagerberg.

Bästa berättande journalistik

Marie Ström, ”Vi ska ligga 10–15 år före och nosa”, Läkartidningen
Motivering:
”Vi far långt norrut i Sverige, där det är tätt mellan granarna men glest mellan människor och stugor, inte minst sjukstugor. Skribenten reser inte bara i geografin, utan i historia och framtid, och lyckas på samma gång, åskådligt och roligt, porträttera människor och skildra komplexa strukturer inom medicin, omvårdnad och forskning. En text som skickligt undviker allt fackmässigt fikonspråk, men gör alla klokare, både personal, patienter och läsare.”

Jury: Ulrika Knutson och Sara Nyström.

Bästa avslöjande

Johanna Edström och David Lundmark, ”Sanningen om sprängdåden”, Dagens Arbete
Motivering:
”Med innovativa metoder avslöjas en avgörande kunskapslucka kring ett av våra mest brännande och hårdbevakade samhällsproblem. Pristagarna blottlägger ett systemfel där allvarliga brister i skyddslagstiftning får förödande konsekvenser för oskyldiga människor – ny information som tvingat politikerna att byta strategi. En granskning med sprängkraft.”

Jury: Joel Dahlberg, Linda Kakuli och AnnaKarin Löwendahl.